Obecně platí pravidlo, že čím pomaleji léčebnou marihuanu sušíme, tím jemnější chuť získáme. Nadměrné vysoušení za pomoci teplého vzduchu bohužel odpaří z konopí některé z těkavých olejů, které dávají každé odrůdě svou jedinečnou chuť a aroma.
Existuje několik zaručených metod používaných k postupnému odpařování vody z rostlin. Takový proces by měl mít pouze minimální vliv na výslednou sílu lékařského konopí, ale zároveň můžeme pozitivně ovlivnit jeho konečnou chuť a vůni.
Léčebné konopí sušené přirozenou cestou má obvykle velmi jemnou chuť, jelikož pomalým sušením odstraníme pouze nepotřebný chlorofyl a různé jiné druhy proteinů. Následným hermetickým uzavřením do skleněné nádoby, tzv. curlingem, dosáhneme produktu ještě sladším na chuť. Právě díky curlingu převádíme některé rostlinné škroby na jednoduché cukry, což dává výslednému produktu ještě větší potenciál. Pokud potřebujete z jakéhokoliv důvodu usušit plody rychleji, použijte rychlé sušení, ale Vaše konopí získá více drsnou příchuť chutnající po mátě. Doba pomalého sušení závisí na mnoha faktorech, ale v průměru jsou rostliny suché obvykle od pěti do 10 dnů. Doba se liší v závislosti na teplotě, stejně jako na okolní vlhkosti, proudění vzduchu a hustotě plodů.
Základní metody sušení lékařské marihuany
Pomalé sušení
Pomalé sušení je pravděpodobně nejčastěji používaná metoda sušení léčebného konopí. Existuje mnoho variant pro tuto techniku, ale nejběžnější postup je celé rostliny zavěsit vzhůru nohama v chladném tmavém prostoru. Dají se zakoupit také specielní sítě určené pro sušení rostlin. Výhoda takových sítí je dokonalá vzdušnost, ale mějte vždy na paměti, že výskyt plísně je vždy velmi pravděpodobný, pokud vzduch v prostoru stagnuje. Pokud je počasí deštivé nebo vzduch příliš vlhký, zvyšte sílu ventilace a pečlivě sledujte jakékoliv formy plísně, které by se mohly na rostlině vyskytnout. Pokud se případná plíseň objeví, měly by být rostliny sušeny rychleji za pomoci mírného tepla. Pomalu sušené rostliny si zachovají jejich lahodnou, sladkou vůni a chuť.
Rychlé sušení
Rychlá metoda sušení vytváří drsnější chuť konopí nežli sušení pomalé. Rostliny jsou zavěšeny stejným způsobem, ale teplota v prostoru se zvýší na 40 až 90 °C, často prostřednictvím elektrického nebo plynového topení. Sušící oblast musí být stále dobře odvětrávána ventilátorem. Tímto způsobem je možné rostliny usušit za méně než čtyři dny. Tuto metodu doporučujeme pouze tehdy, pokud potřebujete velmi rychle konopí usušit a nehledíte na výslednou chuť byliny.
Sušení v peci
Rychlé sušení v troubě také není příliš šťastná volba, ale často je tato metoda používána ihned po sklizni, kdy je potřeba výsledný produkt ochutnat. Malé množství materiálu může být rychle usušeno, pokud ho umístíme do horkovzdušné trouby o teplotě do 100°C cca. na 10 minut. Léčebné konopí sušené v troubě může být velmi dehydrované a obvykle má velmi drsnou chuť. Mějte také na paměti, že jakýmkoliv rychlým sušením rostlina ztrácí na své síle a potenciálu. Metoda je vhodná pro přípravu konopí určeného pro vaření nebo jiné extrakce. Je to vhodná metoda pro rychlé získání suchého materiálu, ale hlavní sklizeň by neměla být nikdy sušena tímto způsobem.
Suchý led
Suchý led je zmrzlý oxid uhličitý. Když tento led taje (sublimuje), mění své pevné skupenství na plynné. Tento plyn dokáže absorbovat vlhkost ze zmražených plodů a částečně tak konopí vysouší.
Curling
Chuť konopí lze i po sklizení vylepšit. Stejně jako například u dobrého vína nebo u brazilské kávy, léčebné konopí je třeba také fermentovat k dosažení bohaté, hladké a robustní chuti, která Vám na jazyku přetrvá dlouhou dobu. Během tohoto fermentačního procesu, kanabinoidní kyseliny prochází procesem dekarboxylace a mění se na psychoaktivní kanabinoidy. Stejně jako je tomu u ostatní vegetace, rostlina po sklizni neumírá, ale pokračuje v dalších chemických reakcích, začíná tzv. metabolizovat.
Pokud jsou stonky léčebného konopí dostatečně suché (dají se zlomit mezi prsty), je čas začít fázi konečného metabolizování. Opravdu se dobře ujistěte, že Vaše konopí je zcela suché před uložením do uzavřené nádoby nebo kontejneru. Mokré konopí uzavřené ve sklenici bude mít tendenci hnít, nebo chytit nebezpečnou plíseň, díky které bude opravdu zdraví škodlivé takové konopí užívat. Můžete použít různý materiál, ale pro uložení konopí jsou nejvhodnější skleněné dózy. Nikdy konopí neskladujte v plastových nádobách dlouhodobě. Je velmi důležité sklenici čas od času otevřít a dodat tak rostlině přísun kyslíku potřebného pro proces vytvrzování, jakož i umožnit plynům v nádobě uniknout. Během prvních tří dnů procesu, otevíráme sklenice jednou denně. Poté již otevřeme sklenice maximálně dvakrát týdně po dobu přibližně dvou týdnů a následně ještě jednou po prvním měsíci. V tomto bodě je vytvrzování v podstatě kompletní, ale plody zrají dále a získávají postupem času jemnější chuť. Sklenice vždy skladujte na chladném a tmavém místě, aby se zpomalilo členění kanabinoidů. Kyslík způsobuje rozpad THC do CBN.
Těmito způsoby můžete sušit všechny legální bylinky. Provedením těchto jednoduchých kroků uvedených výše, dosáhnete opravdu kvalitního výsledného produktu. Mějte na paměti, že správné sušení je 50% úspěchu pěstitele lékařské marihuany.